Scroll Top
Чланови УРВИ и ППБ присуствовали откривању крипте новим косовским јунацима

24. марта откривена је спомен-плоча косовским јунацима у порти храма Светог Василија Острошког у Нишу, посвећена страдалим браниоцима Отаџбине у периоду од 1998. до 2003. године. 

Церемонији су присуствовали владика нишки Арсеније, министри у Влади Србије, припадници Војске Србије, бивши борци, чланови породица и потомци страдалих војника и полицајаца, грађани Ниша и других градова. 

Чину откривања и освећења спомен-крипте претходио је дефиле припадника јединица војске и полиције који су учествовали у борбеним дејствима 1999. године.

На церемонији отварања крипте присутнима су се обратили: генерал-пуковник у пензији Владимир Лазаревић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић, министар одбране Милош Вучевић и министар унутрашњих послова Братислав Гашић.

Приређен је и пригодан програм. После поменa који је служио Епископ нишки г. Арсеније грађани су могли у мимоходу да одају пошту новим Косовским јунацима у спомен-крипти.

У Храму, на мермерним плочама, уклесано је 1.139 имена припадника Војске Југославије, полиције и безбедносних снага, који су изгубили живот бранећи своју отаџбину Косово и Метохију од стране терориста и НАТО агресора. Уз име и презиме наведени су и место рођења, јединица којој су припадали и године рођења и смрти.

Министар за борачка питања Никола Селаковић нагласио је да данашње окупљање представља борбу против највећег непријатеља – заборава.

“Код нас се каже да човек умире два пута, једном кад умре, а други пут када га сви забораве. Наш задатак је да све те наше хероје памтимо и да их се увек сећамо.”

 

“Наша је обавеза да будућа поколења учимо вредностима које су нам они оставили, а то су храброст, оданост, солидарност, несебичност, заједништво”