Scroll Top
Обележено 25 година од почетка НАТО агресије

Чланови Удружења РВИ и ППБ су полагањем венаца крај споменика "Успење" обележили 25 година од почетка НАТО агресије на нашу земљу

Интонирањем химне и минутом ћутања одата је пошта суграђанима који су изгубили животе на просторима бивше Југославије.

Тмурно време и киша нису спречили већи број суграђана, чланова борачких удружења, политичких представника и чланова породица погинулих бораца да својим присуством обележе четврт века од срамног чина агресије на једну суверену државу. На данашњи дан 1999. године је први пут у историји, без одобрења Савета безбедности УН, деветнаест земаља Алијансе покренуло ваздушне нападе и бомбардовање тадашње СРЈ.

Према подацима Министарства одбране Србије током ваздушне агресије НАТО убијен је 1.031 припадник Војске и полиције. Процењено је да је погинуло око 2.500 цивила, међу њима 89 деце, рањено око 6.000 цивила, од тога 2.700 деце, као и 5.173 војника и полицајаца, 25 особа се води као нестало.

У бомбардовању је уништено и оштећено 25.000 стамбених објеката, онеспособљено 470 километара путева и 595 километара пруга. Оштећено је 14 аеродрома, 19 болница, 20 домова здравља, 18 дечјих вртића, 69 школа, 176 споменика културе и 44 моста, док је 38 разорено.

Поред Удружења РВИ и ППБ Крагујевац венце су положили представници града, Војске Србије, Министарства унутрашњих послова и Војне полиције, СУБНОР-а, 63 падобранске бригаде, Републичког Удружења РВИ и ППБ, Удружења ратних и мирнодопских инвалида града Крагујевца, представници политичких странака, као и чланови породица страдалих Крагујевчана у свим ратним дешавањима током 90-тих.