Scroll Top
Трибина „110 година Кумановске битке“

Представници Удружења РВИ и ППБ су својим присуством на трибини “110 година Кумановске битке’’ увеличали ову манифестацију.

Крагујевац је један од градова у којима се у организацији Удружења ветерана 72. специјалне бригаде под покровитељством Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања а поводом годишњице Кумановске битке, одржана трибина “110 година Кумановске битке’’. 

Трибини су присуствовали, поред представника нашег Удружења, представници борачких удружења, удружења за неговање традиција, потомци погинулих српских војника, представници образовних и установа културе и ученици средњих школа и гимназија. 

Кумановска битка била је прва битка вођена у Првом балканском рату, 23. и 24. октобра 1912. године између српске и турске војске и историјска је прекретница у вишевековном рату са Турском и коначно ослобођење Старе Србије, али и почетак новог поглавља српске историје. 

„Прва победничка битка у Првом балканском рату била је Кумановска битка и ове године обележавамо почетак и завршетак Првог балканског рата у којем је тежиште била Кумановска битка“, казао је генерал Милорад Ступар, председник Удружења ветерана 72 специјалне бригаде. „Одржавањем трибина у градовима из којих су дивизије војске учествовале у ратовима 1912. и 1913. године у ослобађању старе Србије или Јужне Србије, Косова и Метохије, од отоманске војске, желимо да младима покажемо величину српског народа и српске војске“. 

Генерал Ступар је истакао да је Кумановска битка извојевана на тактичком нивоу српске војске и њених старешина у то време под командом начелника Генералштаба Војске Краљевине Србије, војводом Радомиром Путником, највећим војсковођом Првог светског рата и српске ратне историје.

 

На трибини је било речи и о монументалном споменику Кумановској бици у славу и част погинулим српским војницима на Зебрњаку који је почетком Другог светског рата порушен и да је прилика да се споменик обнови.

Након одржане трибине у Свечаном салону зграде Градске управе постављена је изложба “Куманово за Косово 110 година“ посвећена 110. годишњици Кумановске битке.