Scroll Top
Митровдан – крсна слава Удружења
Крсна слава Удружења

Чланови удружења прославили су крсну славу Митровдан 8. новембра.

2022 слава митровдан 05

Обележавање крсне славе Удружења започело је традиционалним полагањем венаца на споменик „Успење“. Чланови породица и ратни војни инвалиди у присуству гостију одали су пошту погинулим суграђанима.

После полагања венаца у просторијама Удружења обављено је освећење славског жита, колача и вина, а затим и ломљење славског колача. Дружење чланова Удружења и гостију је настављено уз пригодну гозбу.

  • Слава, позната још и као крсна слава српски је народно-црквени обичај и после Васкрса и Божића, трећи најважнији породични празник, увек повезан са даном одређеног хришћанског светитеља. Она је толико карактеристична за Србе да представља знак њиховог препознавања и идентификације. 
  • Слава се налази у Националном регистру Нематеријалног културног наслеђа Србије, а 2014. године је уписана и на Унескову Репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа човечанства. 
  • Славу славе пре свега породице, али и разне заједнице и институције (села, градови, организације, компаније итд.) такође прослављају свог свеца заштитника. 
  • Слава има посебно значење у животу Срба. Она је једна од суштинских карактеристика у српској духовности и чини стожер српске културе.