Scroll Top
Свечана академија поводом 30 година Удружења РВИ и ППБ Крагујевац

Наше удружење је обележило 30 година постојања и рада

У недељу 15. октобра, у сали Скупштине града, одржана је свечана академија поводом 30 година постојања и рада Удружења ратних војних инвалида и породица погинулих бораца Крагујевац.

URVIPPB memorandum

Удружење ратних војних инвалида и породица погинулих бораца је основано 1993. године удруживањем рањених припадника војске и полиције на територији Хрватске и Босне и Херцеговине. Циљ је био да се остваре права бораца, рањеника и чланова породица погинулих, као и да се побољша третман државних органа и друштвене заједнице према овим лицима.

У препуној сали Скупштине града Крагујевца осим наших чланова и њихових породица присуствовали су и представници града, председник Скупштине града Мирослав Петрашиновић и др Гордана Дамјановић, члан градског већа за здравствену и социјалну заштиту, затим председник Удружења РВИ и ППБ републике Србије Јовица Павловић, секретар Црвеног крста Невенка Богдановић и сараднице на пројектним активностима др Сузана Перовић и др Наташа Божовић, представници СУБОС-а, СУБНОР-а, Кола српских сестара, представници војске, војне полиције, МУП-а, као и представници Удружења из Апатина, Зрењанина, Чачка, Прибоја, Крушевца, Петровца на Млави и Тополе, гости из Републике Српске представници Борачке организације општине Прњавор и многобројни пријатељи и представници радних организација и предузећа.

Свечана академија је започета химном „Боже правде“ у извођењу хора епархије шумадијске „Свети Сава“. Минутом ћутања је одата почаст свим погинулим херојима од 1990-1999. године и свим преминулим члановима нашег удружења.

Свечану академију је отворио председник Скупштине Удружења РВИ и ППБ Крагујевац Милан Спасић пригодним говором којим је све присутне подсетио на почетке стварања нашег удружења.

Присутни су имали прилику да погледају документарни филм о 30 година постојања и рада Удружења снимљен за ову прилику. Поред проблема и потешкоћа у раду Удружења, у филму су приказани наши успеси и остварени циљеви. То су пре свега „Спомен соба“ нашим страдалим херојима и споменик „Успење“ подигнут свим погинулим Крагујевчанима у ратним страдањима од 1990. до 1999. године.

 • Поводом обележавања 30 година рада и постојања Извршни одбор Удружења РВИ и ППБ је донео Одлуку да за дугогодишњу подршку, помоћ и сарадњу заслужним појединцима и организацијама додели Златну плакету:
  - Граду Крагујевцу за дугогодишњу подршку, помоћ и допринос у раду удружења. Плакету је испред града примио Мирослав Петрашиновић, председник Скупштине града.
  - Удружењу РВИ и ППБ Србије за подршку, помоћ и афирмацију. Плакету је примио председник Удружења Јовица Павловић.
  - Горану Дакићу - Даки, члану нашег Удружења за 30 година ангажовања, помоћи и доприноса раду и опстанку Удружења.

 • Плакете за дугогодишњу сарадњу додељене су:
  - Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије
  - Борачкој организацији општине Прњавор из Републике Српске
  - "Застава оружју" А.Д. Крагујевац
  - Индустријском синдикату "Застава оружје" Крагујевац
  - Служби за послове борачко-инвалидске заштите града Крагујевца

 • Такође су додељена признања и захвалнице већем броју појединаца и организација за сарадњу, материјалну и финансијску помоћ за обележавање овог јубилеја.

Свечану академију је обележио и пригодан културно-уметнички програм. Изложени су награђени ликовни радови ученика основних школа на конкурсу „Да се не заборави“ у организацији Удружења РВИ и ППБ Крагујевац. Имена награђених ученика и њихове радове можете да погледате овде

Хор епархије шумадијске „Свети Сава“ је извео композиције „Христе Боже распети и свети“ и „Весели се српски роде“ којом је затворио свечану академију уз салве аплауза. Млади фрулаш Виктор Вукчевић је показао своје умеће на фрули и одушевио све присутне својом изведбом композиције „Уснила је дубок санак“.

Ученица Кристина Станојевић је рецитовала песму коју је сама написала „Херојима рата“. Својим стиховима је дотакла срца свих присутних и подсетила да не заборавимо наше страдале хероје и да их вечно помињемо и славимо.

Пред сам крај културно-уметничког програма наша чланица и супруга палог борца Наташа Коматовић је прочитала своју поему коју је посветила погинулом супругу Саши, под називом „Помен“. Њено читање, сузе у очима и текст ове потресне песме никога у публици нису оставили равнодушним, што су присутни и показали дугим аплаузом.

Присутнима се на свечаној академији обратио председник скупштине града Мирослав Петрашиновић. Честитавши јубилеј и захваљујући се на признању које је уручено Скупштини града, истакао је дугогодишњу сарадњу и нагласио да је Удружење постало стуб подршке и заједништва за све оне који су претрпели губитке, ратне војне инвалиде и породице погинулих бораца, и додао: „Нека ова свечана прилика такође буде и подсећање на важност мира и разумевања међу људима.“

Председник Извршног одбора Удружења Милан Андрић се у свом обраћању захвалио свима који су својим ентузијазмом и неизмерним залагањем помогли да се Удружење оснује и опстане три деценије.

Председник Удружења РВИ и ППБ Србије је поздравио присутне и уручио нашем Удружењу Плакету у част 30 година постојања.

Председник побратимског удружења, Борачке организације општине Прњавор из Републике Српске, уручио је пригодан поклон нашем Удружењу поводом јубилеја.

Захваљујемо се на великој и свесрдној помоћи свим пријатељима, људима добре воље и многобројним организацијама. Без ваше подршке не бисмо успели да опстанемо све ове године, наши циљеви и пројекти би остали мртво слово на папиру, наше ране би биле узалудне и наши погинули суграђани би пали у заборав. искрено се Надамо будућој сарадњи и пријатељству као и до сада.

Велико хвала од свих чланова удружења ратних војних инвалида и породица погинулих бораца крагујевац.