Scroll Top
Излет у оквиру пројекта „Јачајмо ментално здравље“

Удружење РВИ и ППБ је у склопу пројекта "Јачајмо ментално здравље" организовало излет. Учесници су обишли Кадињачу, манастир Рачу код Бајине Баште и Перућац.

Прва дестинација је била меморијални комплекс Кадињача, 14 км северозападно од Ужица. Споменик је посвећен борцима ужичког Радничког батаљона и још неколико партизанских одреда који су се жртвовали 29. новембра 1941. године штитећи одступницу главнини партизанских снага из Ужица ка Санџаку.

Друга дестинација је била манастир Рача. Овај манастир из 1276. године је задужбина краља Драгутина. Налази се на десној обали реке Раче, у подножју Таре, око 6 км од Бајине Баште.

У Рачи је за време Другог светског рата чувано Мирослављево јеванђеље највећи и најважнији документ српске књижевности из 12. века. За време Другог светског рата игуман Платон Милојевић га је сачувао испод камених плоча у олтару цркве и то га је спасло од бугарске казнене експедиције која је 1943. спалила све манастирске објекте.

У манастирској ризници се чувају предмети и личне ствари Хаџи Мелентија Стефановића, златни крст са ланцем који је добио од на поклон од руског цара, устаничка застава из 1807. године коју је израдио сликар Стефан Гавриловић из Сремских Карловаца, Хаџи-Мелентијева устаничка каса и друго.

Трећа дестинација је била насеље Перућац. У предивном амбијенту поред реке Врело, коју због своје дужине од 365 метара још називају и река Година, организован је ручак за учеснике и слободно време за обилазак. 

Остатак поподнева је искоришћен за посету језеру Перућац и у повратку за краће задржавање на обали Дрине у близини „кућице на стени“.